marți, 28 iunie 2016

Să vorbim corect despre papagali: numele științifice

Ara chloropterus
Un ara cu aripi verzi (Ara chloropterus)
Unora le e teamă de ele, dar nu au de ce. Numele științifice (sau ‘latinești’) arată un pic mai ciudat, dar se scriu după niște reguli simple care nu sunt greu de reținut. Oricum folosim numele științifice de papagali mereu, pentru că nu avem nume românești pentru toate speciile… încă. Dar asta-i altă poveste, pentru o postare ulterioară.

Astăzi propun să ne uităm numai la numele științifice și să vedem cum le folosim fără să ne facem de râs. Doar suntem popor de gintă latină!


Cum scriem numele științifice?


Aceste nume cu rezonanță greco-latină au niște reguli bine stabilite:

- Numele complet al unei specii este format din numele genului și numele speciei, întotdeauna în această ordine (Gen + specie). Exemplu: pe Coco al meu, un papagal de Senegal, îl cheamă în limbaj științific Poicephalus senegalus.
- Numele speciei se scrie întotdeauna cu literă mică (senegalus, în cazul lui Coco).
- Toate celelalte nume științifice, de la gen la clasă, se scriu întotdeauna cu majusculă (genul Poicephalus, familia Psittacidae, etc.).
- Genul și specia se scriu de preferință cu litere cursive (italice): Ara chloropterus pentru ara cu aripi verzi.
- Toate celelalte nume (de la familie la clasă) se scriu întotdeauna cu litere normale.

Asta-i tot ce trebuie să știm ca să scriem corect numele științifice.

Dacă nu e clar ce e cu genul, specia, familia, etc., voi reveni curând cu o explicație despre clasificarea papagalilor într-o postare ulterioară. Până atunci, când vedeți pe cineva că scrie atât numele genului, cât și al speciei cu majusculă, trimiteți-i un link la articolul acesta. Poicephalus Senegalus este greșit, chiar dacă numele speciei se referă la un nume propriu, de țară.

Acestea au fost regulile de bază. Dacă vi s-au părut prea simple...

Detalii pentru pasionații de taxonomie

Mai întâi o veste bună: numele științifice se pot prescurta. Când folosim de mai multe ori un nume în același document, îl scriem prima oară întreg, apoi numai cu inițiala genului, cu punct, urmată de numele speciei:

Poicephalus senegalus devine P. senegalus.

Dacă ne referim la o subspecie sau dacă enumerăm mai multe subspecii și am menționat deja specia, putem prescurta și numele speciei cu inițială, urmată de numele subspeciei:

Poicephaluls senegalus senegalus devine P. s. senegalus. Celelalte două subspecii sunt: P. s. mesotypus și P. s. versteri. Cititorii vor înțelege din context la ce ne referim.

Când vorbim de o specie, dar nu știm care anume, putem menționa numai genul. De exemplu, am văzut un papagal din genul Ara, dar nu mi-am dat seama care anume specie era. Scriem: am văzut un Ara sp. în palmierul acela. Genul se scrie cursiv, dar sp. (pentru specie) se scrie normal.

Când vorbim de mai multe specii ale unui gen, folosim prescurtarea ‘spp.’ pentru ‘specii’, la plural. Scriem: Amazona spp. au coada scurtă, dar Ara spp. au coada lungă.

Când nereferim la o subspecie, dar nu știm care, scriem ‘ssp.’: Ara macao ssp. de exemplu, când nu știm dacă este un A. m. macao sau A. m. cyanoptera.

Dacă sunteți curioși să aflați de ce avem nevoie de nume științifice, sper să vă răspund în postarea care vine.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu