vineri, 1 iulie 2016

De ce folosim numele științifice?


Am vorbit data trecută despre cum se scriu corect numele științifice. Pentru cei cărora tot li se pare un efort prea mare și se întreabă dacă are vreun rost să ne mai obosim cu ele, fac aici o scurtă pledoarie.



O clasificare științifică a viețuitoarelor are nevoie de un sistem coerent de nume. Numele populare sunt foarte importante, dar au câteva probleme. Iată două:

1. Oamenii folosesc nume diferite pentru aceeași specie. Unii români zic ‘papagal gri african’, alții zic ‘jaco’. Francezii spun ‘perroquet jaco’, dar și ‘perroquet gris du Gabon’. Fiecare limbă are măcar un nume pentru această specie. Un nume științific unic, acceptat în întraga lume, rezolvă această problemă. În cazul acesta, Psittacus erithacus. Acest nume va fi recunoscut oriunde în lume, indiferent de limba vorbită pe acele meleaguri.

2. Altă problemă ar fi că numele populare nu corespund întotdeauna cu clasificarea taxonomică. Câteva exemple binecunoscute îmi vin în minte: broaștele țestoase nu sunt amfibieni (ca broaștele), ci reptile (ca șopârlele); căluții de mare nu sunt mamifere, ci pești; etc.

Problema este mai puțin evidentă la papagali, dar pot să vă spun că nimfa este de fapt un cacadu mai mic, iar ara cu piept galben este înrudit mai îndeaproape cu conura nanday decât cu ara hiacint. Incredibil, nu? Iată cum stă situația în detaliu:

Mai multe specii sunt numite popular ‘ara’ în română și în alte limbi, dar nu toate sunt din genul Ara: Ara ararauna (ara cu piept galben), Anodorhynchus hyacinthinus (ara hiacint) și Diopsittaca nobilis (ara nobil) de exemplu.

În plus, dacă ne uităm la cum se înrudesc între ele speciile pe care noi le numim ‘ara’, vedem că acest grup cuprinde specii pe care le numim popular ‘conure’. Iată mai jos o diagramă simplificată pentru a ilustra această situație:




Cu cât speciile sunt mai strâns înrudite, cu atât se află mai apropiate în diagramă, într-un careu mai mic. Observați în careul 4 că ara nobil este mai înrudit cu conura aurie decât cu ceilalți ara. Ara cu piept galben (1) este mai apropiat de conura nanday (3) decât de un alt ara mare, ara hiacint (5). (adaptat după Tree of Life)

Când trebuie să precizăm care sunt relațiile de înrudire între diferite specii, avem nevoie de nume științifice. Acestea au fost alese și modificate de-a lungul timpului ca să reprezinte o realitate concretă: gradul de rudenie între specii. Termeni populari ca ‘ara’ sau ‘conură’ pur și simplu nu sunt adecvați în asemenea situații.

O să vedem data viitoare ce-i și cu taxonomia (sau clasificarea) asta a papagalilor, apoi ne vom opri mai pe larg la numele populare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu