luni, 15 august 2016

Micul Alexander (Psittacula krameri) - fișa speciei

Micul Alexander, mascul
Foto: Hafiz Issadeen (Flickr)

ro: Micul Alexander; ma: örvös papagáj, örvös sándorpapagáj, kis sándorpapagáj; en: Rose-ringed Parakeet, Ring-necked Parakeet; fr: Perruche à collier, Perruche de Kramer, Perruche verte à collier; ge: Halsbandsittich, Kleiner Alexandersittich; sp: cotorra de Kramer; po: periquito-de-colar, periquito-rabijunco, periquito-de-colar-rosa, periquito-rabo-de-junco; it: parrocchetto dal collare, rocchetto dal collare.

miercuri, 10 august 2016

Birdkeeper's guide to Amazons - recenzie de carte


Pentru că am citit săptămâna trecută despre amazonul cu ceafă galbenă, am zis să vorbim aici despre o carte despre amazoni în general și despre amazoni ca păsări de companie în special.

Am cumpărat cartea mai demult, dar am trecut prin ea din nou. Este  o lucrare excelentă, scrisă de Greg Glendell, un ornitolog care ține amazoni din 1986. El este unul din puținii consultanți pe probleme de comportament al papagalilor din UK.

luni, 8 august 2016

Nutriția pentru amatori - realitate sau fantezie?


Care este cel mai bun regim de hrană pentru papagalii noștri domesticiți? Articolul principal din revista Parrot Society UK (PSUK) pe luna august dă răspunsuri posibile la 10 întrebări pe această temă. Mai sunt și alte articole interesante pentru crescători, mai ales cel despre securitatea volierelor exterioare. Dar am redat aici mare parte din articolul despre nutriție, așa că sper să fie de folos.

sâmbătă, 6 august 2016

Papagali care inventează unelte

Cacaduul lui Goffin
Sursa: Wikimedia Commons
Ați auzit desigur de cimpanzei și alte animale care folosesc unelte. Printre păsări, o cinteză din Galapagos folosește instinctiv o unealtă pentru a scoate larve din locuri inaccesibile. Dar unii papagali merg și mai departe. Articolul lui Leslie Moran din Parrots Magazine raportează rezultate fascinante din Austria. La un laborator de cercetare a comportamentului animal, niște papagali au surprins cu inteligența lor oamenii de știință.

Totul a început cu Figaro, un cacaduul lui Goffin. Într-o zi încerca să scoată printre gratii o pietricică cu ajutorul unei crenguțe, fără să reușească. Cercetătorea i-a pus o alună pe bârna din lemn, dincoace de gratii. Figaro a început să ciupească bârna, fabricându-și o scoabă. Cu ea a început să tragă aluna spre el printre gratii. După câteva încercări, a reușit. Cu timpul, a devenit un expert, făcând scoabele mai repede și mai ușor, din diferite materiale. Știrea că un papagal a inventat pur și simplu o unealtă pe care confrații săi nu o foloseau a fost publicată în presa științifică în 2012.

miercuri, 3 august 2016

Amazon cu ceafă galbenă (Amazona auropalliata) - fișa speciei

Foto: Matt Edmonds (Wikimedia Commons)

ro: amazon cu ceafă galbenă; ma: sárgatarkójú amazon; en: Yellow-naped Amazon, Yellow-naped Parrot, Golden-naped Amazon, Honduras Yellow-naped Amazon (A.a. parvipes); fr: Amazone à nuque d'or, Amazone à nuque jaune; ge: Gelbnackenamazone; sp: amazona nuquigualda, loro de nuca amarilla; po: papagaio-de-nuca-amarela; it: amazzone nucagialla, amazzone corona gialla.