luni, 8 august 2016

Nutriția pentru amatori - realitate sau fantezie?


Care este cel mai bun regim de hrană pentru papagalii noștri domesticiți? Articolul principal din revista Parrot Society UK (PSUK) pe luna august dă răspunsuri posibile la 10 întrebări pe această temă. Mai sunt și alte articole interesante pentru crescători, mai ales cel despre securitatea volierelor exterioare. Dar am redat aici mare parte din articolul despre nutriție, așa că sper să fie de folos.



Nutriția pentru amatori: fapte sau fantezie?

Nutriția înaripaților noștri iubiți este un subiect foarte sensibil. Avem tot felul de păreri deosebite și spiritele se încing imediat ce discutăm despre ce e mai bun pentru 'copii' noștri cu pene. Din păcate, nici literatura științifică nu oferă răspunsuri clare la întrebări de genul: ce e mai bun pentru specia cutare? Nu există studii comparative care să tranșeze problemele de genul acesta. Câți ani ar trebui să dureze un astfel de studiu? 5? 10? 30? Când se văd efectele unei alimentații nesănătoase? E greu de răspuns, dar Dorothy Schwarz atacă 10 întrebări despre nutriție și sugerează niște idei pentru căutarea unor răspunsuri rezonabile.



1. Ce specie de papagal aveți și ce ar mânca el în natură?

Gîndiți-vă că, în țările și habitatele lor de origine, papagalii au un mod de viață foarte diferit de la specie la specie. Unii cacaduși trăiesc în zonele aride din Australia, alții în păduri tropicale umede din Papua Noua Ginee. Unii peruși se hrănesc aproape exclusiv cu semințe, în timp ce conura soare și alți papagali preferă fructele. Unii papagali mari se bazează în mare parte pe roadele unei specii de palmier. Jaco se hrănește cu fructele grase ale palmierului de ulei de exemplu. Puteți replica în captivitate cât de cât regimul de hrană al papagalului dvs? E interesant cel puțin să vedeți ce mănâncă frații lui sălbatici.

2. Câtă mișcare face pasărea dvs?

Nicio pasăre captivă nu face atâta efort cât confrații ei sălbatici. De aceea, nici aportul de calorii total nu poate fi același. Papagalii sălbatici consumă mai multe grăsimi, pentru că au nevoie de 'combustibil' pentru efortul de a zbura zeci de km pe zi. Amicii noștri din colivie sau volieră au nevoie de același volum de hrană, dar conținutul caloric trebuie să fie mai scăzut, altfel devin obezi și astfel predispuși la tot felul de boli. În schimb, papagalii ținuți la temperaturi scăzute iarna au nevoie de ceva mai multe semințe uleioase, pentru că ard mai multe calorii pentru a-și menține temperatura corpului constantă.

3. Cât de bune sunt peletele?

Unele sunt mai bune ca altele. Schwarz susține că cele ieftine sunt mai pline de umplutură și chimicale, așa că ar trebui să le preferăm pe cele mai scumpe, de la producători cu reputație bună. Ar trebui să îi obișnuim pe papagali de mici cu formule granulate cu conținut mai mare în proteine (15%) și mai sărace în grăsimi (6%), spune autoarea.

4. Dar amestecurile de semințe?

Amestecurile comerciale pretind că sunt alimente complete, dar asta nu este cazul. Multe sunt amestecuri ieftine, cu mult praf și pleavă și mai ales cu multe semințe de floarea-soarelui. Normal că papagalii se omoară după ele, dar sunt departe de a fi sănătoase. Autoarea dă exemplul unei perechi de cacadu care trăiau pe regim de amestec de semințe și se îndopau cu floarea-soarelui. Numai după ce au trecut pe un regim de hrană sănătos și-au refăcut penajul alb strălucitor și, după un an, au avut primul lor pui care a fost crescut cu succes.

5. Ce foloase aduc legumele și fructele?

Este unanim recunoscut că un regim de hrană care conține legume și fructe prosapete, unele fierte, este sănătos pentru majoritatea papagalilor. Autoarea dă papagalilor ei din casă (doi jaco și doi ara cu piept galben) niște hrană granulată (pelete) de calitate pentru ca să fie sigură că iau o doză zilnică din toți nutrienții, apoi le oferă o varietate de fructe și legume proaspete și semințe încolțite, pe care păsările le preferă.

6. Aveți o sursă de hrană sălbatică?

Dorothy Schwarz iese în natură și caută ierburi și fructe sălbatice pentru papagalii ei. Ea recomandă să colectăm troscot, păpădie, mure, corcodușe, etc. din zone nepoluate și să le dăm bine spălate. Florile sunt și ele un adaos interesant la hrana papagalilor. Aceste elemente au și un rol de îmbogățire a mediului papagalilor noștri. De exemplu, spune Schwarz, putem oferi papagalilor conuri de pin cu frunze de păpădie îndesate între solzii conului. Papagalii trebuie să se și distreze când mănâncă!

7. De câte nuci și alune au nevoie papagalii?

Depinde. Iarna, Marele Alexander pe care autoarea îi crește afară (clima Angliei permite acest lucru) mănâncă destule alune americane (arahide), pentru a-și satisface nevoile energetice. Mulți se feresc de ele, datorită pericolului aspergilozei, dar se pare că alunele pentru consum uman (neprăjite!) sunt curate. Pe de altă parte, alunele și alte nuci bogate în grăsimi sunt în general nesănătoase tocmai datorită conținutului caloric ridicat. Fragmente de nuci prin hrană, cu zgârcenie, sau oferite ca recompensă în timpul dresajului, sunt în regulă.

8. Vă pricepeți la gătit și congelat?

O tendință interesantă în avicultură este prepararea diferitelor piureuri pentru papagali. Ingredientele pot fi fierte sau congelate și decongelate (devenind moi), mărunțite și amestecare. Partizanii acestor meniuri susțin că mărunțite și amestecate, diferitele alimente nu mai pot fi separate și refuzate de papagalii mai mofturoși. În timp, ei se obișnuiesc să mănânce variat și sănătos.

Cantitățile sunt importante. Ca regulă orientativă, trebuie să dăm papagalului atâta cât să poată mânca toată porția la o masă, sau măcar 90% din ea. Restul se aruncă prompt.

9. Știți să germinați semințe?

Amestecurile de semințe (mei, grâu, etc.) și boabe (mazăre, linte, etc.) germinate și încolțite sunt un adaus important la hrana papagalilor captivi. Se oferă fie amestecate în piureuri, fie separat.

Când semințele germinează, mobilizează rezervele din endosperm (glucide și lipide) și sintetizează tot felul de substanțe active, de exemplu vitamine. Trebuie experimentat cu amestecurile de semințe și, odată ce ați reușit să produceți regulat semințe germinate, puteți să le oferiți permanent papagalilor. Ele pot fi păstrate până la 2 zile la frigider.

10. Cum evauați calitatea nutriției papagalilor dvs?

Cel mai simplu ne dăm seama că o pasăre merge bine dacă are penajul complet, cu pene curate, lucioase, colorate intens, ca la păsările sălbatice. Ochii sunt limpezi. Papagalul are o postură activă, este energic și fericit. Pentru mai multă obiectivitate, putem cântări pasărea în fiecare săptămână. Greutatea adulților are trebui să fie relativ constantă pe parcursul vieții.


Alte articole din numărul curent

Recenzia unei cărți despre loriuși: „Lories and Lorikeets”, de Rosemary Low. Lucrarea se bazează pe experianța de 45 de ani a autoarei, care dă sfaturi pentru cei care doresc să se apuce de creșterea acestor păsări colorate. Ea susține că e mai bine să încerci să ții și să înmulțești niște specii care se hrănesc cu semințe, cum ar fi perușii, iar apoi să treci la nivelul loriușilor, care se hrănesc și cu nectar și mai au și alte cerințe speciale.

Papagalii crescuți în voliere în grădină sunt mai vulnerabili la furturi. Numărul curent din PSUK are un articol care dă sfaturi pentru crescători. Măsurile de protecție se referă la instalarea de uși, ferestre, pereți și acoperișuri întărite cu plăci sau plase de oțel, securizate cu lacăte și lanțuri de calitate; la sisteme de alarmă cu fir și fără fir, cu detectoare de persoane și eventual care trimit mesaje pe telefonul proprietarului; sisteme de CCTV și lumini care se aprind automat; marcarea păsărilor și a echipamentului, etc.

Aniversare 50 de ani PSUK - un seminar care va avea loc în 17-18 septembrie la Chester Zoo. Vor fi prezente nume mari dintre experții în papagali și vor ține prezentări pentru publicul participant.

Celălalt mare eveniment în avicultura engleză va fi Expoziția Națională (The National Exhibition) care se ține în fiecare an la Stafford County Showground. Anul acesta va avea loc pe 9 octombrie.

Dacă vi se pare interesant să mai primiți pe scurt știri din revista Parrot Society, vă rog lăsați comentarii pe blog sau pe pagina Facebook Descoperă Papagalii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu