miercuri, 10 august 2016

Birdkeeper's guide to Amazons - recenzie de carte


Pentru că am citit săptămâna trecută despre amazonul cu ceafă galbenă, am zis să vorbim aici despre o carte despre amazoni în general și despre amazoni ca păsări de companie în special.

Am cumpărat cartea mai demult, dar am trecut prin ea din nou. Este  o lucrare excelentă, scrisă de Greg Glendell, un ornitolog care ține amazoni din 1986. El este unul din puținii consultanți pe probleme de comportament al papagalilor din UK.



Știință

Greg Glendell a studiat comportamentul păsărilor atât ca deținător de amazoni și alți papagali în casă, cât și științific, pe teren, în Anglia. Asta se vede pe tot parcursul cărții. Are un ton limpede și bazat pe dovezi științifice, face puțin apel la antropomorfisme (tendința de a atribui animalelor trăsături prea umane).

Abordarea este practică, cu sfaturi detaliate pentru deținătorul de amazoni sau pentru cei care se pregătesc să adopte un astfel de papagal. Totul este ilustrat cu poze color de calitate, multe din ele cu autorul și păsările lui.

Cele 12 capitole ating tot ceea ce trebuie să știm ca să ne descurcăm cu un amazon în casă. Informații despre amazoni în natură, pentru a înțelege ce nevoi au în captivitate; comportamentul lor în familie; probleme de socializare și cum pot fi rezolvate; hrana sănătoasă, cu tabele și exemple de rețete pentru amazoni; colivia, voliera și stativul pentru un asfel de papagal; elemente de anatomie și fiziologie a amazonilor, inclusiv un capitol despre cum zboară ei; elemente de educație și dresaj; întrebări frecvente, etc.

Îmi place mult cât de utile sunt sfaturile lui Glendell. De exemplu, la capitolele de dresaj, el explică și demonstrează cum se poate dresa amazonul să facă acele lucruri care sunt cele mai necesare: să vină la chemare pe mână, să se ducă în zbor către un punct indicat de om, la comandă, să accepte să fie cuprins în mâini sau într-un prosop, etc. Nu se obosește cu explicarea unor trucuri ca pirueta sau jocul de baschet.

Nu scurtați aripile!

Spre deosebire de alte cărți în care papagalul de companie este considerat din start cu aripile scurtate și incapabil de zbor, Glendell este adeptul ținerii papagalilor perfect capabili de zbor. El explică de ce uneori e ai periculos pentru papagal să aibă aripile scurtate. Poate cădea și să se lovească, poate fi capturat de o pisică sau alt prădător dacă iese din casă (papagalii 'nezburători' evadează și ei), iar penele noi, cu sânge, nefiind apărate de cele vechi, se pot rupe și duce la sângerări.

În concluzie

Cartea mea preferată despre amazoni. Mai sunt câteva bune și sper să scriu despre ele aici, dar dacă e să luați una singură când adoptați un amazon, pe asta v-o recomand. Voi pune și un video pe pagina Facebook Descoperă Papagalii, așa că vă invit să vedeți acolo cartea înainte de a o cumpăra.

Iată videoul și pe canalul meu YouTube:




Lectură plăcută!


Detalii tehnice

Titlu: Birdkeeper's guide to Amazons
Autor: Greg Glendell
Editura: Interpet Publishing Ltd.
Anul publicării: 2007
Format: cartonată, 96 pagini
Dimensiuni: 14,8 x 1,4 x 21 cm
ISBN 978 1 84286 171 4

Sursa:

Amazon.co.uk, prețul de azi £ 3.84, plus £ 2.80 taxe poștale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu