sâmbătă, 9 iulie 2016

The Essential African Grey - recenzie de carte


De ce să ai unul-doi papagali când poți avea toți papagalii din lume? Unde? În bibliotecă. Azi facem prima incursiune în biblioteca Descoperă Papagalii. Vom descoperi câte ceva despre papagalul jaco, cunoscut și sub numele de papagal gri african, într-o cărticică în limba engleză.





Am cumpărat cartea asta acum 11 ani, pe când eram încă în Canada și visam să îmi iau un papagal jaco. Este una din primele cărți cu acest subiect pe care le-am cumpărat și cea mai mică.

Totul pe scurt

Într-un volum foarte mic, de numai 92 de pagini, găsim aproape tot ce trebuie să știe un proaspăt deținător de jaco. Totul este prezentat foarte succint, uneori într-un singur paragraf, dar care cuprinde esența informației necesare. Iată o listă de subiecte:

- personalitatea papagalului jaco;
- condiții de întreținere: colivie, hrană, igienă;
- alegerea unui exemplar potrivit ca animal de companie;
- îngrijirea sănătății și boli care pot apărea;
- elemente de educație și dresaj;
- sfaturi pentru orice situații ca mutatul, etc.

Cele 8 capitole principale (al nouălea e o bibliografie) sunt segmentate în bucățele ușor de citit și ‘digerat’, cu căsuțe de text, fotografii color și diagrame.

Veche dar bună

Cartea a fost publicată acum 17 ani, deci eram curios să văd dacă nu mi se pare depășită ca informație. Într-adevăr, sunt câteva elemente pe care cititorul de azi le va găsi anacronice. De exemplu, cartea oferă sfaturi privind scurtarea aripilor, ceea ce azi mulți deținători de papagali consideră o practică dăunătoare sănătății papagalului.

Totuși majoritatea sfaturilor și informațiilor din carte sunt încă valabile, iar claritatea cu care sunt prezentate mă face să recomand această carte în colecția oricărui începător în ale papagalilor gri africani.

Limba engleză simplă și îngijită va fi un ajutor pentru orice român care vrea să-și perfecționeze limbajul de specialitate în engleză.

Detalii tehnice

Titlu: The Essential African Grey
Autor: Pamela Leis Higdon
Editura: Howell Book House
Anul publicării: 1999
Format: necartonată, 92 pagini
Dimensiuni: 16.3 x 0.7 x 19.7 cm
ISBN 1-58245-028-5

Sursa:

Amazon.co.uk, prețul de azi £ 0.01, plus £ 2.80 taxe poștale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu