joi, 14 iulie 2016

PSUK iulie 2016


Ce citim luna asta? A apărut revista Parrot Society UK (PSUK) pe luna iulie. Societatea a împlinit 50 de ani luna trecută și publică lunar o revistă în format mic cu tot felul de știri și anunțuri pentru membri, ca și câteva articole din experiența crescătorilor sau despre papagalii din libertate. Numărul curent are un articol despre ara lui Lear, despre care am vorbit în articolul trecut.



Acțiune de conservare directă

În luna mai anul acesta, câțiva membri ai Parrot Society UK (PSUK) au vizitat Brazilia cu scopul de a vedea unul dintre cei mai rari papagali din lume și pentru a le da o mână de ajutor.

Ara lui Lear (Anodorhynchus leari) este o specie limitată la regiunile uscate cu vegetație caatinga din nord-estul Braziliei. Membrii PSUK au vizitat un fermier dintr-o zonă unde încă mai există câteva perechi cuibăritoare. Tatăl lui José Bonfim zé Miudo Filho, el însuși fermier, a fost un aprig apărător al papagalilor. El a refuzat cu încăpățânare să vândă o porțiune de teren cu vegetație bună pentru papagali, cu palmieri licuri (Syagrus coronata), chiar și la amenințările unui mafiot și samsar de papagali binecunoscut poliției, Carlos Arajo Lima. Braconierul, poreclit Carlinhos, este responsabil direct pentru reducerea drastică a populației de ara din zonă. Ca să se răzbune pe fermier, el a incendiat terenul, ceea ce a însemnat pieredea unui habitat important pentru papagali.

José Bonfim zé Miudo Filho,
un erou al protecției papagalilor

Pierderea palmierilor licuri este cea mai grea, pentru că sunt hrana de bază a lui ara lui Lear și pentru că nu se înmulțesc ușor. Acolo unde nu au dispărut, fructele sunt culese de oameni și consumate sau vândute la piață (nucile sunt comestibile, un fel de nuci de cocos în miniatură).

Membrii Societății au pus mână de la mână și au cumpărat 50 de puieți pe care i-au plantat pe terenul fermierului, împreună cu familia acestuia. Palmierii vor servi exclusiv hrănirii papagalilor din zonă, iar aria este îngrădită pentru ca vacile să nu afecteze creșterea palmierilor.

Articolul despre ara lui Lear din PSUK

Englezii au fost surprinși să vadă că unii fermieri sunt gata să împuște un ara lui Lear când vine să fure porumb din terenul lor. Din punctul lor de vedere, papagalii sunt dăunători. Fermierii din acea zonă restrânsă au crescut cu papagalii cum am crescut noi cu guguștiucii și nu realizează cât de rari sunt. Guvernul și organizații neguvernamentale oferă fermierilor afectați compensații sub formă de saci de 60 kg cu boabe de porumb.

Există în zonă un program de conservare a lui ara lui Lear finanțat de Fundația Loro Parque.


Alte articole din numărul curent

Două articole despre experiența unor crescători cu creșterea și reproducerea unor specii de papagali: păpăgăluțul cu față galbenă (Forpus xanthops) și perușul vărgat (Bolborhynchus lineola), ambele specii din America de Sud.

Aniversare 50 de ani PSUK - un seminar care va avea loc în 17-18 septembrie la Chester Zoo. Mi-ar plăcea să ajung acolo și să postez câte ceva aici, dar mai vedem dacă pot. Vor fi prezente nume mari dintre experții în papagali și m-ar plăcea să îi ascult.

Celălalt mare eveniment în avicultura engleză va fi Expoziția Națională (The National Exhibition) care se ține în fiecare an la Stafford County Showground. Anul acesta va avea loc pe 9 octombrie.

Dacă vi se pare interesant să mai primiți pe scurt știri din revista Parrot Society, vă rog lăsați comentarii pe blog sau pe pagina Facebook Descoperă Papagalii.

Pe curând!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu