Ce rasă e papagalul acesta? Este nimfa o rasă sau o specie de papagal? Este genul mai restrâns sau mai cuprinzător ca familia? Peruși sau papagali? Acestea sunt întrebări la care putem răspunde corect numai dacă ne uităm un pic la clasificarea biologică a papagalilor. Așa că hadeți să vorbim un pic despre taxonomie.
Taxonomia pe înțelesul tuturor
Ca biolog și profesionist de muzeu, taxonomia este esențială pentru munca mea, dar orice amator poate înțelege regulile de bază cu un pic de efort.
Taxonomia este știința numirii și clasificării organismelor vii.
Ca să știm despre ce vorbim, dăm un nume fiecărei categorii de animale, apoi o situăm împreună cu categorii similare în categorii și mai largi, și așa mai departe. E ca și cum am pune un obiect într-o cutie cu alte obiecte asemănătoare, pe care o punem într-un sertar cu alte cutii de același fel, sertarul într-un dulap cu sertare de același tip, ș.a.m.d.
Să vedem un exemplu:
1. Specia: Coco al meu este un individ din specia papagal de Senegal (Poicephalus senegalus).
2. Genul: papagalul de Senegal și alte specii asemănătoare din Africa (papagalul lui Meyer, etc.) fac parte din același gen (Poicephalus).
3. Familia: Poicephalus împreună cu alte genuri de papagali din toată lumea (Ara, etc.) formează familia papagalilor propriu-ziși (Psittacidae).
4. Ordinul: papagalii din familia Psittacidae împreună cu papagalii din celelalte două familii (Cacatuidae și Strigopidae) sunt clasificați împreună în ordinul papagalilor (Psittaciformes).
5. Clasa: papagalii și speciile din alte ordine (porumbei, bufnițe, etc.) sunt grupate în clasa păsărilor (Aves).
Iată mai jos o diagramă în care se văd categoriile sistematice ‘cuibărite’ una într-alta: două specii într-un gen, două genuri într-o familie și cele trei familii în ordinul papagalilor.
Categoriile taxonomice |
Din punct de vedere biologic, e mai corect să vedem clasificarea taxonomică în formă de arbore, în care ramurile cele mai mici sunt speciile, altele mai mari genurile, și așa mai departe. În diagrama de mai jos, vedeți speciile la capătul ramurilor negre. Câte două sau mai multe specii pot apărea într-un gen (pe o ramură albastră), câteva genuri într-o familie (ramurile roșii) și cele trei familii cresc din trunchiul verde (ordinul Psittaciformes). Noi, biologii, numim o astfel de diagramă un arbore filogenetic.
Unde se află specia în arborele vieții? |
Mai există și categorii intermediare, dar merită să ne oprim aici doar la una relevantă pentru noi: subspecia. Aceasta este o categorie mai mică decât specia și se mai numește rasă geografică. De exemplu, papagalul de Senegal are trei subspecii. Coco pare să fie din subspecia Poicephalus senegalus mesotypus, cu pieptul mai portocaliu și cu distribuție în partea de sud a arealului natural (numărul 2 în ilustrația de mai jos).
Cele două categorii cu care ne întâlnim mai des când vorbim de papagali sunt genul și specia. Mai rar vorbim de subspecie. Genul și specia dau numele complet al speciei de papagal, cam cum avem noi, ca indivizi, numele de familie și numele de botez.
Iată cum scriu taxonomiștii încadrarea taxonomică a lui Coco:
Clasa: Aves (păsări)
Ordinul: Psittaciformes (papagali)
Familia: Psittacidae (papagali propriu-ziși)
Genul: Poicephalus
Specia: senegalus
Numele complet: Poicephalus senegalus (papagal de Senegal)
Ce rasă de papagal aveți?
Auzim frecvent această întrebare și din păcate nu există un răspuns corect, pentru că întrebarea însăși este greșită: nu (prea) există rase de papagali. Cine a ajuns până aici cu cititul își dă seama că vorbim de specii de papagali, nu de rase. Nimfa este o specie, Nymphicus hollandicus, nu o rasă. Confuzia vine din lumea animalelor domestice. Suntem atât de obișnuiți cu rasele de câini, pisici, porumbei și găini, că ni se pare normal să întrebăm ce rasă e un papagal ca animal de companie.
Rasa este un rezultat al selecției artificiale, o populație de animale suficient de diferită de altele și de omogenă pentru a fi recunoscută ca atare.
Papagalii au fost crescuți de prea puține generații în captivitate, comparat cu alte păsări, pentru apariția prin selecție a unor rase distincte. Există varietăți de culoare, iar la perușul ondulat chiar două varietăți de conformație (cel comun și cel ‘englez’ sau ‘standard’), dar acestea nu sunt rase în adevăratul sens al cuvântului.
Și totuși, am pomenit mai devreme de un fel de ‘rasă’. Subspeciile sunt forme diferite în cadrul unei specii. Pentru că de obicei au distribuții geografice diferite, se mai numesc și ‘rase geografice’. Dar acesta este un termen care se referă la entități apărute în mod natural, datorită izolării în regiuni diferite și nu prin selecția artificială care crează rasele de păsări domesticite cu adevărat.
Care e diferența dintre peruși și papagali?
Perușii sunt papagali! E ca și cum am întreba: care e diferența între ogari și câini? Da, toate speciile din ordinul Psittaciformes sunt papagali. E drept că termenul de peruș se referă la mai multe specii din acest grup, dar nu există o regulă clară pentru a stabili care din ele sunt numite peruși. Atribuirea acestui nume se face pe niște criterii aproximative și pe baza tradiției.
În general, numim peruși acele specii de psitacide cu trăsături mai fine, cap mai mic, coadă și aripi lungi, bune zburătoare. Astfel, toate speciile din genul Psittacula sunt numite peruși atât în română cât și în engleză, franceză, germană, etc. Exemple: Psittacula cyanocephala (peruș cu cap de prună), Psittacula eques (peruș de Mauritius).
Dar ceea ce trebuie să înțelegem e că termenul ‘peruș’ este complet artificial, o convenție culturală. El nu se referă la un grup taxonomic ca genul sau familia. Avem ‘peruși’ din diferite genuri numai de departe înrudite, cum ar fi perușul ondulat (Melopsittacus undulatus), ale cărui rude apropiate sunt loriușii, dar și perușul călugăr (Myiopsitta monachus), înrudit cu conurele sudamericane.
Mai mult, aceeași specie este numită uneori ‘peruș’, alteori ‘papagal’. Aici perușul călugăr este un bun exemplu. În engleză apare atât ca ‘peruș’ (Monk parakeet), cât și ca ‘papagal’ (Quaker parrot). Francezii îl numesc atât ‘peruș’ (perriche veuve), cât și ‘conură’ (conure veuve). Nemții sunt mai consecvenți și îl numesc numai ‘peruș’ (Moenchsittich).
Tot astfel, numele populare generice ‘cacadu’, ‘ara’, ‘conură’, etc. sunt o moștenire a generațiilor de avicultori care au considerat că unele specii sunt destul de similare ca să fie grupate împreună. Asta nu înseamnă neapărat că acele specii sunt cu adevărat înrudite, în sens biologic.
Foto: Jim Bendon, Wikimedia Commons |
Deci ce rasă este papagalul acesta?
Cred că acum putem răspunde corect: nu e o rasă, ci o specie binecunoscută. Este o nimfă, Nymphicus hollandicus. Genul este Nymphicus, iar specia hollandicus. Este singura specie din acest gen. Face parte din familia Cacatuidae, deci este de fapt un cacadu de talie mică. Toți cacadușii fac parte din ordinul Psittaciformes, deci toți sunt papagali, ca toți ceilalți înaripați cu cioc încovoiat și cu picioare prehensile pe care îi iubim.
A, și să nu uit: se numește nimfă, cu ‘m’, nu ninfă, cum mai văd pe grupurile mele favorite. Vom vorbi despre numele românești corecte într-o postare viitoare.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu