Un articol în Parrots Magazine din martie 2016 care clarifică problema riscului lămpilor cu ultraviolete (UV) se referă mai ales la lămpile Arcadia ”full spectrum UVB”, care produc lumină albă cu un spectru larg (nu chiar complet), inclusiv cu UV.
La ce sunt bune aceste lămpi?
Se zice, deși n-am putut verifica nicăieri în literatura științifică, că papagalii au nevoie și ei de expunere la UV pentru a produce vitamina D3, necesară în metabolismul calciului. Partea UVB a spectrului este responsabilă pentru sinteza vitaminei D3, dar și pentru vederea tetracromatică. Dacă noi, oamenii, avem trei tipuri de celule cu conuri în retină, păsările au patru tipuri. Aceste celule suplimentare le permit să vadă în zona UV a spectrului luminos, care pentru noi este invizibilă.Lămpile cu ”spectru complet” se instalează deasupra coliviei și stau aprinse toată ziua. Distanța recomandată față de colivie este de 20-30 cm pentru lămpile mici și 30-40 cm pentru sistemele mari. La aceste distanțe, datorită faptului că radiațiile UVB au penetrare mică, pericolul de arsuri ”de soare” este practic inexistent. Pielea păsării poate suferi, teoretic, dacă pasărea ar sta perioade lungi la o distanță mai mică de 20 cm față de lampă. Așa că, folosite corect, lămpile ”full spectrum UVB” sunt sigure.
Dacă sunt și folositoare, încă nu știu, dar voi posta aici dacă găsesc ceva surse cu studii. Poate că nici nu contează. Poate că papagalilor le place pur și simplu să vadă în lumină naturală, sau dacă nu se poate, în lumină artificială cu spectru larg. Poate ar trebui să-i întrebăm pe ei ce preferă, doar sunt păsări vorbitoare!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu